Malá domů Jakuba o cestě přes Slavii do Polska

JAKUB JUGAS, obránce polského týmu Cracovia, který má za sebou zároveň zkušenosti ze sedmi českých týmů. Jak hodnotí svá angažmá v české lize a kvalitativní posun, který má za sebou polská nejvyšší soutěž v posledních letech?

Jakub Jugas
Jakub Jugas

ZLÍN: Jsi odchovanec regionálního týmu ze Zlína. Přestože se tento klub v současné době pohybuje v dolních patrech tabulky, tak si nedávno zahrál i evropské poháry. Jaké vnímáš úroveň moravských klubů z hlediska zázemí, tréninkových možností a dlouhodobé konkurenceschopnosti? Jsou tyto týmy dostatečnou motivací pro malé kluky, aby zkusili jít hrát fotbal?

Zlín samozřejmě pravidelně sleduji. Vždy mu pravidelně fandím. Do Zlína jsem přišel jako desetiletý kluk a klub mě vychoval do velkého fotbalu, což mu nikdy nezapomenu.  Co se týče zázemí, za mých mladých let takové určitě nebylo a jde vidět velký krok dopředu. Například za mého působení v mládežnických kategoriích jsme měli k dispozici jednu umělou trávu, jejíž povrch odpovídal spíše asfaltu. (smích) Avšak i tak jsme byli rádi, protože oproti začátkům na škváře to byl diametrální rozdíl. Dnes má zlínský klub k dispozici například dvě umělé trávy, a především ta novější splňuje veškeré moderní parametry, proto si myslím, že kluci mají určitou motivaci dostat se do zázemí ligového klubu, kde ty podmínky jsou lepší. Samozřejmě největším lákadlem budou výsledky A týmu. Podle toho se odvíjí obraz klubu a jeho celkový vývoj – i zájem mladých kluků dostat se na stejný stadion či hřiště jako hráči, které mohou vidět každý druhý týden na stadionu.

SLAVIA: Přes zastávky v Brně a Příbrami si tě ze Zlína vytáhla mistrovská Slavia. V sezóně 2017/18 jste sice nestačili na Plzeň, ale ty osobně jsi si připsal 28 ligových startů. Odhlédneme-li na chvíli od financí, jakožto základního kamene úspěchu v každém businessu (i sportovním), jaké nejdůležitější kroky udělala dle tvého názoru Slavia, že se ji podařilo takto ovládnout české fotbalové prostředí a vychovat hráče pro zahraniční ligy? A proč to tobě nakonec nevyšlo?

Jakub Jugas

Slavii bych chtěl poděkovat za možnost poznat jiný fotbalový „vesmír“. To je prostě velkoklub se vším všudy. Od zázemí po fanouškovskou základnu, tlak na výsledky a samozřejmě konkurenci. Myslím si, že jsem nějakou menší stopu v klubu udělal, sice nebyla tak výrazná, jak jsem si představoval ale i to přináší fotbalový život. Troufnu si říci, že nebýt zranění, které mne postihlo před začátkem sezóny, byla by má role ve Slavii větší. Samozřejmě to však jsou dohady, na které se už nedozvím nikdy odpověď. Každopádně byl to nádherný rok ve Slavii. Bohužel jsme nevyhráli titul, ale vítězství v poháru bylo také nádherným zážitkem. A proč je Slavii na vrcholu? Protože je extrémně pracovitý tým, poctivý a s neskutečnou kvalitou. Samozřejmě pan Tvrdík vytáhl klub z bahna, a přes tituly s panem Šilhavým se dostal až k angažování pana Trpišovského a jeho realizačního týmu, který sestavil mašinu na úspěchy. I když se v aktuální sezóně potýkají se zraněnými hráči pořád potvrzují kvalitu a uvidíme, zda obhájí titul již po čtvrté v řadě.

SEVER: Po působení ve Slavii jsi hostoval hned ve třech týmech na sever od Prahy – Mladé Boleslavi, Jablonci a Liberci. Tyto týmy jsou známé tím, že se často posilují právě hráči na hostování z pražských S. Kluby mají svoji fotbalovou kvalitu a zároveň jsou z Prahy snadno dostupné. V čem je každý z těchto týmů pro tebe jedinečný? Kam by ses z těchto týmů nejraději vrátil?

Je to čistě náhoda, že jsem procestoval sever Čech. Byl jsem nesmírně spokojený ve všech třech klubech, bohužel jsem po každém mém účinkování musel klub změnit. Na jednu stranu mi to bylo hodně líto, protože jsme vždy opouštěl klub, kde jsem si našel spoustu kamarádů, ale na druhou stranu jsem našel nové v dalších klubech. S účinkováním v těchto klubech u mě vždy panovala spokojenost, tak doufám, že i kluby byly spokojeny se mnou. Samozřejmě nikdy neříkej nikdy, ale pokud bych se někdy vracel nastálo do Česka, chtěl bych se vrátit domů do Zlína. Ve fotbale jsem však zažil již mnoho věcí, takže uvidíme, kam mě nakonec osud zavane.

CRACOVIA: Své první zahraniční angažmá jsi nasměroval do polského Krakova, do týmu Cracovia. Tento klub, založený v roce 1906, je nejstarším v Polsku a zároveň prvním polským mistrem v historii. V roce 2020 vyhrál Polský pohár i Polský super pohár. Je historická tradice klubu znát na jeho dnešním fungování? Jaké jsou stávající ambice a co pro tebe osobně znamená oblékat dres tohoto týmu?

Jsem nesmírně rád, že klub do mne vložil důvěru a angažoval mě. Je to mé první zahraniční angažmá, i když usnadněné lokací blízko domovu, ale je to prostě změna. Jak už ligy, tak zázemí, které je na neskutečné úrovni. Především pak změnu vnímám v kabině, kde už to není ta typická česká kabina, tím nechci říct, že je špatná, ale je to prostě jiné prostředí. Naší ambicí je pohybovat se v horní třetině tabulky. Polská liga je ale natolik vyrovnaná, že jedna výhra vás katapultuje na 4.místo, jedna prohra na 13.místo, proto si myslím, že se soutěž bude rozhodovat až na jaře. Teď se nám bohužel dva zápasy nepovedly, tak je na čase zabrat.

POLSKO: Kvalita polské ligy se velmi zvyšuje. Pomohlo tomu určitě i ME 2012, na jehož základě se významně zvedla infrastruktura. Na mnoha zápasech je nyní atmosféra podobné té v Německu či Itálii. Jak vnímáš polskou ligu ty – kde má slabiny, a naopak v čem je výjimečná? A proč se polským týmům přes veškerou snahu dlouhodobě nedaří uspět v evropských pohárech?

Polská fotbalová infrastruktura je na neuvěřitelné úrovni. Skoro každý tým má novější stadion a pokud není novější, tak je zrekonstruovaný a pokud ani to ne, tak se staví úplně nový od základu. (smích) Každý zápas se hraje na nádherných stadionech s fantastickou kulisou. Je to prostě krásný pocit působit v takových podmínkách. Kvalita polské ligy je také na vysoké úrovni, můžu hodnotit ofenzivní hráče české a polské ligy, a za sebe říkám, že ofenzivní hráči v Polsku mají o něco větší kvalitu. Myslím tím, že každý tým má kvalitní ofenzivní hráče, kteří mohou dát gól. Česká liga je oproti tomu velmi takticky a fyzicky náročná, což považuji i za důvod úspěchů našich klubů v evropských pohárech. Na druhou stranu Legia nedávno porazila Spartak Moskva či Leicester, takže to vypadá, že se i Polsku blýská ne mezinárodní klubové úrovni na lepší časy.

BUDOUCNOST: Závěrem se nejde nezeptat – jak vidíš svoje další fotbalové kroky a jaké máš ještě fotbalové sny, které věříš, že si splníš?

Vždy, když jsem si plánoval, jak by mohla budoucnost vypadat, tak to dopadlo jinak nebo spíše úplně obráceně. (smích) Naučil jsem se tedy raději moc neplánovat. Chci si v Polsku vybudovat pozici, jako v české lize, ale k tomu mi pomohou jen kvalitní výkony a pracovitost. Neupínám se tedy úplně do budoucnosti, ale spíše k bližším cílům. Tím nejbližším je náš příští zápas, který chceme vždy zvládnout.

Najnovšie príspevky

Malá domů Adél o koncích a nových začátcích

Malá domů Adél o koncích a nových začátcích

ADÉLA PIVOŇKOVÁ, brankářka pražské Sparty, ale především žena, která se nevzdává. Její příběh dnes nebude o porovnávání různých lig či tréninkových procesů. S Adél jsme si povídali o tom, jaké to je dostat se na sportovní dno a jak láska k fotbalu dokáže při...

Malá domů: Kamila Dubcová o Sassuolu Calcio

Malá domů: Kamila Dubcová o Sassuolu Calcio

Kamila Dubcová, záložnice české ženské fotbalové reprezentace a hráčka italského týmu U.S. Sassuolo Calcio Femminile. Jak hodnotí italskou nejvyšší soutěž, svůj tým a šance dalších českých hráček doplnit ji a Andreu Staškovou na Apeninském poloostrově? Kamila Dubcová...